A tým 17. 4. 2024

Divize vstupuje do závěrečné třetiny. Jak si stojí fotbalové kluby z Vysočiny?

Jihlavský deník napsal.

Posledních deset kol před sebou mají fotbalové celky v moravskoslezské divizi. Deník se podíval, jaká je situace zástupců Vysočiny. Po odehraných pěti jarních kolech, tedy třetině jarní porce, se vykrystalizovalo postavení jedenáctky fotbalových mančaftů z Vysočiny ve čtvrté nejvyšší soutěži v Česku.

Vzhledem k jejich postavení v tabulce, ale také bodovému zisku, se dají rozdělit do tří skupin.

DIVIZNÍ ELITA

Po první polovině ročníku to vypadalo, že o elitní pětku soutěže se popere vysočinský trojlístek Nové Město na Moravě, Havlíčkův Brod a Žďár nad Sázavou. Posledně jmenovaný tým však začal jaro podobně mizerně jako první polovinu sezony.
Fotbalisté třetí Vrchoviny si i na jaře dál udržují svůj standard, byť k podzimním výkonům jim něco schází. Nečekaným propadákem byla domácí studená sprcha od Polné (1:4). Nové Město však patří ve čtvrté lize k tomu lepšímu a třetí příčku by mělo uhájit.
Havlíčkobrodský Slovan navazuje na podzimní progres. Na jaře ještě neprohrál, ačkoliv remíz je možná až příliš. Kvalitní a málo prostupná defenziva, to je hlavní devíza svěřenců kouče Martina Slavíka. „Velmi si vážíme faktu, že momentálně máme třetí nejlepší defenzivu v počtu obdržených branek,“ potvrdil Slavík.

SILNÝ STŘED

Od šesté Velké Bíteše až po desátý Ždírec nad Doubravou opanovaly střední část tabulky výhradně celky z Vysočiny. Pětice týmů je zde seřazená v rozestupu pouhých čtyř bodů. V podstatě každý z tohoto kvinteta může v případě úspěšné série výsledků zaútočit na elitní pětku. Stejně tak ale platí, v případě delší krize, ještě může kdokoliv spadnout do bahna záchranářských bojů.
Velká Bíteš i ve druhé půlce sezony potvrzuje pověst remízového krále. Pravidelně však boduje a herní kvalitou patří do horní poloviny tabulky. Naopak žďárští fotbalisté se na jaře zatím trápí. Smolná úvodní prohra v derby s Vrchovinou jakoby na svěřence Václava Pohanky vrhla stín podzimních lapálií při startu. „Tehdy jsme měli spoustu absencí, nyní je to jiné,“ sdělil Pohanka.
Nováček z Polné naproti tomu v úvodní třetině jara řádí jako černá ruka. A to hlavně na stadionech soupeřů, odkud dovezl hned sedm z devíti možných bodů. Nebýt domácí těsné prohry s Pelhřimovem, mohlo se hovořit o týmu jara.
To samé platí také pro fotbalisty Ždírce nad Doubravou. Před začátkem jara hovořil nový kouč Petr Nedvěd jen o záchraně, realita je však jiná. Také díky skoro až zázračnému uzdravení útočníka Matěje Vopršala Tatran třemi výhrami poskočil do klidných vod divizního pelotonu. Naposledy však podlehl Humpolci, který snad překonal chvilkovou krizi a znovu by mohl navázat na úspěšné podzimní tažení. Předpoklady pro to kádr rozhodně má.

ZÁCHRANÁŘSKÉ BOJE

Zbylý kvartet z Vysočiny bojuje o záchranu. Nováčka z Pelhřimova dál trápí domácí ztráty. „Jsem přesvědčený, že z té poslední šestky tabulky máme nejlepší mužstvo,“ kontroval kouč FK Maraton Richard Zeman.
Nečekaná nedělní výhra nad druhým Lanžhotem by snad mohla ještě více nakopnout Velké Meziříčí. Zato situace Speřic zůstává hodně složitou. Při aktuálním bodovém stavu v divizních skupinách E a F by i TJ Dálnice zamířila o patro níž.
V nejhorší situaci je poslední Stará Říše. Po slušném začátku prohrála oba „životní“ duely se Speřicemi i Tasovicemi a její ztráta začíná být stále hrozivější. Ve hře je sice pořád ještě třicet bodů, pokud ale nezačne mančaft z Jihlavska urychleně bodovat, bude si muset pod jedenácti letech nepřetržitého působení v divizi zvykat na krajskou soutěž.

Autor: Tomáš Pohanka
Odkaz: https://jihlavsky.denik.cz/fotbal-divize/divize-vstupuje-do-zaverecne-tretiny-jak-si-stoji-fotbalove-kluby-z-vysociny.html